2012/09/30
2012/05/24
Bra dag på jobbet..
Jobbade tillsammans med enskilda elever som behövde lite extra stöd att nå kursmålen, lyssnade till en intressant redovisning om förändringar, oliktänkande och konflikt-rädsla på arbetsplatser, diskuterade hur olika företag arbetar med tidsredovisning och lön där flera av eleverna hade egna erfarenheter från praktik och extrajobb. Hade utöver detta förmånen att tillsammans med en kollega skriva en motivering till ett "Företagarstipendie" som vi delar ut i samband med avslutningen.
Hann även med att prata erfarenheter från praktiken med några elever där väldigt mycket positivt kom fram: "Är så kul att bli tagen seriöst", "Har fått större självförtroende", "Har fått möjlighet att jobba extra och ska jobba där i sommar", "Har lärt mig att ta större ansvar", "Nu vet jag att det är det här jag vill jobba med". Avslutningsvis hörde jag en vikarierande kollega, ny i läraryrket, men med flera år i privata näringslivet säga: "Att få coacha elever att nå sina mål måste vara världens roligaste jobb". Jag håller med henne, den delen av yrket är både stimulerande och rolig.
När jag kommer hem och scrollar ner i Facebook-uppdateringarna har en annan kollega lagt ut en länk till en insändare i Östersundsposten. Insändaren har rubriken "Lärare sökes akut". Strax efter nämner nyheterna domen där en lärare i Kiruna, trots fällande dom mot eleven, nekas skadestånd av tingsrätten i Gällivare. "Lärare ska tåla lite våld".
Två delar av samma värld - skolans värld - men så totalt olika. I insändaren beskrivs den eftersökta lärarprofilen som en stresstålig övermänniska som anser att huvudvärk och högt blodtryck är ett kvitto på väl utfört arbete". Arbetstiden är dagtid, kvällstid och helger, samt alla andra tidpunkter på dygnet och veckan. Sommarledigheten ger dig ett fint tillfälle att lära känna dina egna barn och din partner, alternativt hitta en ny partner. I kommentarerna hade många skrivit "sagt upp mig", "söker nytt", "hela arbetslaget letar annat" etc. Självklart är insändaren tillspetsad och lätt överdriven, men vissa delar ligger lite för nära verkligheten för att vara roliga att läsa...
Är det så det har blivit? Är det så här det se ut? Är det med de villkoren som vi rekryterar de mest lämpade ungdomarna till läraryrket? Frågorna som väcks är många. Något måste göras och det nu. Vi behöver bra, duktiga och engagerade lärare för att få världens bästa skola och för att svenska företag ska kunna ligga i framkant konkurrensmässigt. Ungdomar ser varken sjuksköterskeyrket eller läraryrket som ett kall. De vill satsa tid och pengar i en utbildning som ger bra villkor efter studierna, både arbetstidsmässigt, utvecklingsmässigt och lönemässigt. Ska det dessutom vara en del av läraryrket att tåla våld? Nej, det ska självklart inte vara en del av läraryrket att tåla våld och LR:s Metta Fjelkner ger ett klart svar på detta på SVtdebatt. Lärare har över varken förutsättningar, skyddsutrustning eller utbildning för att bemöta våld på samma sätt som poliser eller ordningsvakter har.
Precis som de allra flesta lärare, så tycker jag om att arbeta med eleverna. Diskussioner och samtal i klassrummet ger energi och det är roligt att följa utvecklingen under de tre åren på gymnasiet. Framför allt är det roligt att se vad som händer när de under ett år får testa att driva ett eget UF-företag och vad otroligt mycket de lär sig och växer genom att under 10 veckor praktisera på ett företag med eget ansvar för projekt, marknadsundersökningar m.m. Det är också stimulerande att se att ekonomiska kunskaper och samband som var långt ifrån självklara i åk 1 är väl förankrade och självklara i åk 3.
Trots detta jobbar jag min sista dag som lärare på Bessemerskolan 15 juni. Jag har gjort som så många andra, jag har sagt upp mig och lämnar läraryrket, för gott eller tillfälligt, det får tiden utvisa. Jag kommer dock att finnas kvar och verka i skolvärlden, genom min processledartjänst på Företagsam. I mitt fall gör jag det för att jag har fått en möjlighet att arbeta med det jag brinner för: Företagsamt lärande, utvecklingsfrågor, utbildning, verklighetsbaserat lärande (praktik, UF, fadderföretag m.m.). Viktiga saker för att våra ungdomar ska vara väl förberedda för morgondagens arbetsmarknad. Jag hoppas att kunna bidra till skolutveckling från en annan roll samtidigt som jag hoppas på nya utmaningar och att kunna gå vidare och utvecklas själv samtidigt.
Genom mitt utvidgade kollegium på Twitter och #Skollyftet vet jag att det finns massor av duktiga, kreativa och engagerade pedagoger "out there" och jag hoppas verkligen den svenska skolan får behålla er - ni behövs!
http://op.se/opinion/insandare/1.4727198-larare-sokes-akut
http://svt.se/nyheter/sverige/domstol-larare-ska-tala-lite-vald
http://debatt.svt.se/2012/05/23/larare-ska-inte-forvantas-tala-att-bli-misshandlade-pa-jobbet/
2012/03/17
Estonian Student Company Trade Fair
Typiskt att man aldrig hinner blogga när det händer en massa roliga saker. Igår blev jag färdig med en kort artikel för FLE:s tidning Handel & Ekonomi om Estonian Student Company Trade Fair, som jag besökte i februari tillsammans med fem elever från företaget SplitBowl UF. Lägger ut den på bloggen också, så att det händer något...
Estonian Student Company Trade Fair är en av flera europeiska UF-mässor som öppnat upp dörrarna för utländska deltagare och för andra året i rad så anordnade UF Dalarna en resa dit, där i år även UF-företag från andra län fick möjlighet att delta.
I början av februari hade jag och fem elever från UF-företaget Split Bowl på Bessemerskolan möjlighet att tillsammans med ett 50-tal UF-elever och deras lärare besöka Tallin och Estonian Student Company Trade Fair. Resan anordnades av Ulf Thored på UF Dalarna och Dala-företagens resa finansierades med hjälp av medel från bl a ett Interregprojekt.
Det var andra året som UF Dalarna anordnade resan och i år fick även tre företag från Gävleborg möjlighet att delta med stöd av UF Gävleborgs internationella satsning. Utöver det hade några UF-företag från andra län också valt att haka på resan. Kriterierna för deltagande från UF:s sida, var att eleverna fanns registrerade på EWB:s hemsida och hade någon form av internationellt samarbete.
Hela gänget samlades, torsdag eftermiddag, på båten för fika, mingel och företagspresentationer och efter det väntade middagsbuffén. Tack vare flera timmar på färjan så fanns det, under trevliga former, gott om tid till att utbyta erfarenheter med de andra UF-lärarna vilket är särskilt intressant just nu p.g.a. Gy11 med nya programmål, kurser etc.
Efter ankomst till Tallin på fredag förmiddag så väntade studiebesök på någon av tre olika gymnasieskolor i Tallin. Gustav Adolf Grammar School, Secondary Science School eller School No 21. Jag och mina elever besökte Estlands äldsta gymnasieskola, Gustav Adolf Grammar School och blev först guidade till skolans museum för en intressant, historisk återblick. En numer pensionerad lärare som fått i uppdrag att bygga upp museet berättade stolt och engagerat om skolans verksamhet och om framstående estländska familjer som i flera generationer haft sina barn på skolan.
Efter det var det dags för lunch i skolans matsal, belägen i skolans vackra källarvalv. Även om maten smakade ungefär som skolmat brukar smaka, så var nog miljön den mest speciella jag någonsin upplevt när det gäller skolmatsalar. Två elever från skolan guidade oss sedan runt i lokalerna på svenska. Riktigt imponerande eftersom de bara hade ett års studier i språket bakom sig.
Avslutningsvis fick vi träffa skolans ekonomilärare och några av skolans UF-elever. Våra svenska elever fick återigen presentera sina företag och efter det delades de in i grupper för att testa Företagsspelet Titan, ett simuleringsspel framtaget av Junior Achievement i USA. Grupperna tävlade mot varandra i realtid och kunde hela tiden se både sina och övriga gruppers resultat som bl.a. baserades på val av prisnivå, produktionskvantitet, investeringar och marknadsföring. Kul och lärorikt men inte helt lätt. Dagen avslutades sedan med en gemensam middag tillsammans med de norska deltagarna och efter det lite discobowling.
Lördagen var mässdag och platsen för Estonian Student Company Trade Fair var Tallins största köpcentrum, Kristiine Shopping Centre. Montrarna var uppbyggda som kors med fyra väggar, något som likande det upplägg som JAYE Trade Fair i Lissabon körde 2010.
Att språket kan vara ett hinder när det gäller försäljningen tror jag flera av företagen fick erfara, eftersom långt ifrån alla estländska besökare kände sig bekväma med att prata engelska med ungdomarna. UF-företaget Twin Grind från Göranssonska skolan löste detta på sitt eget sätt, man hyrde helt enkelt in en egen estnisk säljare för att få fart på försäljningen! En förbipasserande, sälintresserad estnisk kille blev väldigt intresserad av företagets produkt, en kombinerad salt-& pepparkvarn och man gjorde en bra deal med honom. När det så blev dags för prisutdelning och det stod klart att Twin Grind UF stod som vinnare av det ärofyllda priset International Potential Award, sken den estniske säljaren ihop med eleverna.
På söndagen innan avresan mot Stockholm var det dags för stadsvandring och den här gången blev vi guidade i Tallin av estniska turismelever något det svenska eleverna verkligen uppskattade eftersom guidningen blev både lättsam och på en rimlig nivå. Bl a fick vi besöka Bastionens gångar, de otaliga hemliga gångar i Tallins jordbefästningar som byggdes tillsammans med bastionerna på 1600- och 1700-talen. På 1900-talet började man använda dem som lagerutrymme och senare har gångarna tagits i bruk som skyddsrum och även som konstmuseets skulpturlager.
För dig som har möjlighet vill jag verkligen slå ett slag för dessa UF-resor till våra närliggande grannländer. De ger en chans till såväl nya upplevelser som internationella utbyten och givande erfarenheter, både för lärare och elever, och dessutom till en rimlig kostnad.
En stor eloge till Ulf Thored på UF Dalarna för en mycket väl genomförd UF-resa. Reseledare med ett sådant engagemang och ständigt glatt humör, växer definitivt inte på trän!