2010/01/27

Lång dag med två möten...

Är trött efter en lång dag med två möten, så det får bli ett kort inlägg, man måste ju sova också...

Först heldagsmöte med styrelsen för Göransson Arena med tunga ärenden som vision, rekrytering av ny VD och revisionsrapport på dagordningen. Känns rejält bra att processen att hitta en ny VD för Arenan har startat och vi kommer nu att gå vidare i arbetet med att fastställa en kravprofil tillsammans med rekryteringskonsulten. Vi tog också beslut om att tillsätta en rekryteringsgrupp där jag kommer att ingå tillsammans med Ordförande och Vice ordförande.

Vi tog också del av revisorernas första utkast till rapport och det var onekligen en både intressant och nyttig dragning. Man har gjort en rad intervjuer, dock bara med en styrelseledamot (Ordförande). Med en samlad styrelse på plats så kunde några frågetecken rätas ut och det var självklart bra för alla parter.
Under kvällen testade jag sedan för första gången att köra telefonkonferens via SKYPE. Vi har under det senaste året kombinerat fysiska styrelsemöten med telefonmöten i FLE:s styrelse och det har fungerat oväntat bra tycker jag. Är skönt att kunna ha en tätare kontakt utan att behöva göra långa resor. Telefonmötena har dessutom per automatik blivit mer effektiva eftersom vi alla tänker efter lite mer innan vi säger något. När man inte ser varandra så måste man mer tydligt hålla sig till dagordningen och inte försvinna över till något sidospår. Dock kostar även telefonmöten pengar och därför bestämde vi oss för att testa SKYPE-konferens idag. En person hade problem med uppkopplingen och det svajade lite inledningsvis, men sedan funkade det riktigt bra och vi kunde konferera i drygt en timme - gratis :-) Toppen - de tusenlapparna vi slapp betala till Telia kan vi lägga på något viktigare.

2010/01/18

Processinriktat arbete i skolans värld...

Är glad över mina 2 superengagerade klassföräldrar, styrgruppsmedlemmar och tillika yrkesmänniskor som stöttar mig och tjejerna i SMSP 2:an i processen att hitta "Världens Bästa Praktik" till nästa läsår.

Drog igång processen i höstas tillsammans med Anders W (engagerad företagare och förälder) eftersom 15 veckors kvalificerad ekonomipraktik är något nytt och något vi aldrig tidigare arbetat med. Kvalitetssäkring är viktigt och hitills har vi jobbat målmedvetet tillsammans med tjejerna under ett antal förmiddagar och diskuterat syften, mål, kravspecar, förväntningar, omfattning, tidsplaner, mötesteknik, säljbrev, pressreleaser, personligt ansvar och nu idag, tillsammans med Torgny, rekrytering och matchning. Mellan mötena delas ansvarsuppgifterna upp på främst eleverna själva.

Så här delvis efteråt, så skulle jag nästan önska att det hade funnits en särskild kurs i processinriktat arbete och mötesteknik eller något i den stilen, för det är helt enkelt så otroligt lärorikt för alla inblandade. Kursen i Rättskunskap har fått stryka lite på foten och får sträckas ut över hela läsåret istället för att få loss tid, men det är det ju definitivt värt!

2010/01/16

En blogg istället för två - och delvis nytt utseende...

Har bestämt mig för att "slå ihop" mina två bloggar till en! Har under en period haft två bloggar, en kopplad till mina politiska uppdrag och en av mer privat karaktär, men då tydlighet är viktigt så har jag bestämt mig för att fortsättningsvis enbart satsa på helena - free to be, med namnet som bloggadress och följdaktligen ge den bloggen en tydligare politisk karaktär. Free to be känns rätt liberalt så det får stå kvar... Kommer dock även fortsättningsvis att skriva om andra intressanta saker i mitt liv.

Folkpartiets landsmöte var en politisk kick och på sätt och vis även startskottet för mitt "twitterliv". En ny kul dimension som passar mig otroligt bra. Korta, snabba meddelanden, ofta med länkar som tar mig till massvis av intressanta nyheter, hemsidor, bloggar och platser. Twitter och blogg kompletterar dessutom varandra otroligt bra och eftersom twittrandet tagit fart så behövde bloggen få sig ett litet lyft, valår som det är i år.

Att få till "rubrikbannern" gick dock inte på en kafferast kan jag erkänna. Tyvärr är inte mina kunskaper i Photshop de allra bästa och jag fick börja med att titta på väl utvalda videoklipp på moderskeppets online-kurs. Kan rekommenderas förresten, mycket pedagogisk och bra! Efter en hel lördags arbete, mycket letandes i menyer, ett otal googlingar efter hjälpande websidor så kände jag dock att bilden var så pass OK att jag kunde lägga ut den. Kommer säkert att göra om den igen, men då tar det förhoppningsvis inte lika lång tid...

2010/01/12

Regeringen tar bort kvoteringsregler

Läser dagens DN debatt och blir glad över att regeringen beslutat sig för att ta bort kvoteringsregeln i högskoleförordningen. Det är möjligt att tanken var god från början, men regeln om positiv särbehandling har onekligen fått helt oönskad effekt när unga tjejer som kämpat för att får höga betyg i gymnasiet blir bortkvoterade från bl a läkar- och veterinärutbildningar.

Är generellt sett emot all typ av kvotering - tror inte att det långsiktigt rätt väg att gå om man vill ha ett jämställt samhälle. Tycker självklart att det är önskvärt med en jämn könsfördelning i bolagsstyrelser, men man ska väljas in på kompetens, erfarenhet och på vad man kan tillföra styrelsen, inte för att man tillhör ett visst kön. Likaså ska alla individer, oavsett om man är kvinna eller man, ha samma möjligheter till utbildning men då måste man kunna konkurrera om platserna på lika villkor. Är en utbildning populär och det krävs höga betyg så måste det löna sig att kämpa under gymnasietiden, och det kan både killar och tjejer.

Blir allvarligt oroad när jag läser kommentarerna till Tobias debattartikel där några menar att gymnasieskolan sätter helt godtyckliga betyg (läs MVG) och att betygen därför inte kan fungera som urvalsinstrument. Finns det någon yrkeskår som det är så tillåtet att inkompetensförklara och att skälla på som lärarna??? Jag är övertygad om att en absolut majoritet av den svenska gymnsielärarkåren gör ett mycket seriöst och ordentligt jobb med betygsättningen och tar sitt arbete på fullaste allvar. Det är inte lätt att sätta betyg och det är inte heller lätt att tolka betygskriterier och för att få kvalitet i betygsättningen så måste skolan och lärarna arbeta regelbundet med att diskutera betyg och bedömning, och tror och hoppas jag att de flesta skolor gör. Förhoppningsvis kommer också den förnyade lärarutbildningen att innehålla mer om just betygsättning.

http://www.dn.se/opinion/debatt/positiv-sarbehandling-pa-hogskolan-avskaffas-1.1025168