2009/11/25

Stopp för kommunala gym och kaféer

Äntligen, tycker Stockholms handelskammare som i 15 år slagits för stoppa illojal konkurrens från kommunerna.



Den skärpta konkurrenslagen innebär att stat, landsting och kommuner inte får ägna sig åt verksamhet som snedvrider eller hämmar en effektiv konkurrens på marknaden. Den som ändå gör det kan fällas i domstol och få betala vite. http://arbetarbladet.se/nyheter/1.1556345



En efterlängtad lagskärpning! Bra att riksdagen sätter ner foten!

2009/11/21

Bilder från Landsmötet

Cecilia Malmström, nyvald EU-kommissionär

Jakob och Joakim, LUF
Peter Nordebo, Bollnäs
Lena Åberg, ombudsman och Per-Åke Fredriksson
Per-Åke Fredriksson och Mats Ivarsson, Gävle
Jag själv under ett av mina inlägg.
Jakob Nyström, LUF
Per-Åke Fredriksson, Gävle

Nej till krav på medborgarkurs

Folkpartiets landsmöte sade nej till förslaget om att invandrare som vill bli svenska medborgare måste genomgå en medborgarkurs. Röstsiffrorna blev 83—71.

För mig är detta ett tydligt exempel på demokrati. Partistyrelsen har gjort ett fantastiskt bra jobb och fått igenom den absoluta majoriteten av sina förslag, på samtliga områden, med stor enighet, men när det gällde ett fåtal punkter, varv en, att det "i princip skulle vara ett krav" för invandrare att gå en medborgarskapskurs där man "bekräftar att man tagit del av vilka rättigheter och skyldigheter man har och att man avser att delta i samhället och efterleva gällande lagar och regler" så blev det stopp. Majoriteten av landsmötesombuden delade helt enkelt inte denna åsikt utan ville ha en betydligt mjukare skrivning. Debatten blev egentligen inte speciellt lång, men ganska stark. Vad menade Sabuni egentligen med att kursen "i princip ska vara ett krav"? Är det rimligt att man ställer de här kraven? Löser det problematiken? Många tog också upp att vi riskerar att spela SD i händerna och att det inte är bra att gå in i valrörelsen med oklarheter.

Jag tycker att vi ska erbjuda medborgarskapskurser men inte att de ska vara ett krav, och jag bestämde mig sent för att ge mig in i debatten, ville lyssna av den först. När det var dags för min tur så kunde jag också yrka bilfall till Lars Hanssons förslag att stryka "krav-meningen" och meningen med "rättigheter och skyldigheter". Ett kvinnligt ombud som jag pratat med tidigare under mötet kommer direkt efter mitt inlägg fram till mig och vi enas om att yrka att ärendet skickas till beredningsutskottet. Ordförande ställer proposition och finner först att man avslagit yrkandet om att skicka ärendet till beredningsutskottet. Jag kräver votering och men ordförande vill på nytt avslå yrkandet. Jag begär rösträkning och vi får en knapp majoritet för att skicka ärendet till beredningsutskottet. High 5 till Tove och Stefan!

När beredningsutskottets förslag till ny lydelse sedan kommer så har man dock knappt ändrat någonting. Det nya förslaget ser nästan exakt ut som det gamla. Man har tagit bort ett par ord, men krav-meningen är helt oförändrad. Blir faktiskt förvånad. Vill man chansa? Varför har man inte valt att ändra lite mer, när så många har visat att de inte håller med? Snabb överläggning om hur vi ska agera. När vi ska behandla förskaget så yrkar LUF:s ordf. och ett annat ombud på att att man stryker den andra hälften av förslaget - kravdelen m.m. och samma sak upprepar sig igen. Tycker personligen att det blev lite för mycket struket, men det är bättre med två klara alternativ. Ordföranden vill först klubba för avslag, vi begär votering, han vill klubba för avslag igen och vi begär rösträkning för andra gången. Det var helt enkelt väldigt svårt att se.... Spännande minuter och till slut så framgår det att 83 personer har röstat för att ta bort kravdelen och 71 personer ville behålla den.

För mig som socialliberal var detta en seger. Det finns förslag, man röstar om dem, ibland vinner man, ibland förlorar man, den här gången vann vår linje. Sammanfattningsvis kan jag säga att landsmötet var en politisk kick! Politik är otroligt roligt och när man känner att man faktiskt kan påverka så är det ännu roligare!

2009/11/20

Nej till tredelad föräldraförsäkring

Folkpartiets Landsmöte sa för ett par minuter sedan nej till tredelad föräldraförsäkring efter en lång debatt med ett 70-tal personer på talarlistan. Det finns ett antal bra argument för att dela föräldraförsäkringen i tre delar, 4 mån för pappan, 4 månader för mamman och 4 månader för föräldrarna själva att bestämma över. För de flesta normala familjer där båda föräldrarna har ett arbete, båda vill och kan ta ansvar så leder detta förmodligen till att mamman och pappan kommer att dela ungefär lika på föräldraförsäkringen, båda får tidigt en nära relation till barnet. Men hur blir det i vissa andra familjer, där den ena föräldern är arbetslös, är tvungen att arbeta utomlands, kanske precis har startat ett eget företag, av någon anledning inte är förmögen att vara hemma och ta hand om en nyfödd bebis etc. etc.? Är det då bäst för barnet att politikerna bestämmer hur många månader vardera föräldern är hemma. Nej, det tycker inte jag. Jag anser att föräldrarna är de som är bäst på att bestämma vad som är bäst för just deras barn och deras familj och därför röstade jag NEJ till tredelad föräldraförsäkring.

JA till ett modernt statligt huvudmannaskap för skolan


Efter en lång och tuff debatt så sa Folkpartiets landsmöte JA till ett modernt statligt huvudmannaskap för skolan. Självklart röstade jag JA. Jag var också en av dem som argumenterade för detta i debatten. Jag förstår att verkligheten i vissa kommuner skiljer sig från den som jag själv har erfarit. Att det finns kommuner som t ex Lund som satsar betydligt mer än riksgenomsnittet på skolan och förstår att det inte år efter år går att spara på skolan, på lärarna och på våra barn & ungdomar utan att det märks.... Tyvärr ser det inte ut som i Lund överallt i vårt avlånga land. Vi har inte en likvärdig skola idag, lärarnas status och löner har fortsatt att sjunka sedan kommunerna tog över skolan och jag anser inte att kommunerna till fullo har den kompetens som behövs för att behålla huvudmannaskapet för skolan. Vi behöver samla våra krafter och stärka kompetensen, vi behöver öka lärarnas status och vi behöver få en likvärdig skola. Därför röstade jag JA!

Starkt tal av Björklund


Stående ovationer för Jan Björklund efter hans inledningstal. Ett bra tal där han inledde starkt med en ung flickas rädsla för att gå tillbaka till sin skola efter en gasexplosion i krigets och Afghanistan. Janne fortsätte med att han med glädje utmanar Mona Sahlin i en energidebatt i ett flertal s-styrda kommuner med tung energi, varav Gävle är en. Ett starkt JA till Euro, en övergång till ett modernt statligt huvudmannaskap för skolan och rätt till pargaranti inom äldreomsorgen och mycket mer

2009/11/19

FP Landsmöte i Växjö

Landsmötet har börjat efter en tidig morgon och ett antal timmar på tåg. Klev upp kl. 05 i morse så jag börjar bli rejält trött. Insåg ordentligt på Centralen att vi var många (rejält många) som skulle med 10.21 tåget till Växjö. Tåget var totalt fullsatt (med en majoritet av folkpartister) och blev snabbt ett antal minuter försenat. En försening som sedan utökades p.g.a. tekniska fel och framförvarande tåg. Blev lite småpanik när vi först skulle få vänta en timme i Alvesta, men allt löste sig till slut, så att alla folkpartister kom fram i tid.

På eftermiddagen var det utskottsarbete, vilket innebar Utbildning och Kultur för min del. Hade ursprungligen valt näringsliv, men fick byta till Utbildning. Helt OK, känner mig ju onekligen ganska bekväm med området....

Förslaget om att återföra huvudmannaskapet för skolan till staten väckte en viss diskussion i utskottet främst av ett ombud från Lund. Förstår hans argument då man i Lund har en politiskt ledning som satsar betydligt mer än riksgenomsnittet på skolan. Dock var det en klar majoritet i utskottet som var för en övergång till ett modernt statligt huvudmannaskap. Kul! Personligen argumentar jag utifrån främst tre anledningar. Likvärdig skola, läraryrkets status och brist på kompetens i kommunerna.

I övrigt blev det viss debatt om huruvida friskolor med dålig kvalitet skulle få dela ut vinsten eller inte, om TV-licensen fungerar eller om den bör avskaffas och om hur läraryrkets status faktiskt ska kunna höjas. I några fall blev partistyrelsens besvarade motioner och att-satser till bifall efter en del småändringar.

Av mina Gävlekollegor har jag förstått att LAS-frågan och frågan om tredelad föräldrarledighet förmodligen kommer att bli "heta". När det gällde föräldrarledighetsfrågan hade det varit väldigt jämt i utskottet.

Dessuton hann vi med att applådera vår blivande EU-kommissionär Cecilia Malmström.

2009/11/01

Slut på höstlovet...

Har varit otroligt skönt att vara ledig några dagar och tvinga sig själv att koppla bort jobbet... En vecka är på något sätt minimum, eftersom halva veckan går åt till att varva ner och det är först mot slutet av veckan som jag verkligen uppskattar och njuter av att vara ledig. Börjar mer och mer att uppskatta möjligheten att åka ner till stugan för att komma hemifrån ett tag, trots att det bökigt att behöva packa kläder, mat och annat. Att kunna kombinera dramatenbesök, tjejträffar och lite city-shopping med höstpromenader och middagar framför öppna spisen på landet är inte helt fel ur avkopplingssynpunkt. Blir det inte för kallt i jul så är det inte omöjligt att jag åker en sväng till.