2007/09/30

Hostig söndag och taxreklam

Är förkyld! Så pass hostig, skrovlig och förkyld att någon körsång och jazzkonsert med SBB, FKK och Hanna Hedlund i Bollnäs, det blir det inte tal om. Ska ta en Ipren, bädda ner mig i soffan och titta på någon bra film istället. Maken och sonen är på orientering hela dagen, så hunden och jag får hela eftermiddagen för oss själva.

När jag tittar på Loka (min goldentik) så funderar jag på hur man har filmat hunden i Avanzas reklam för kapitalförsäkringar - get rid of the tax. Reklamen är verkligen irriterande fyndig och dessutom söt. En strävhårig tax som tittar på en och ser ut att smaska på något gott men så fort jag närmar mig med muspekaren så sticker den. Måste komma ihåg att ta upp den för analys på någon av lektionerna i veckan.

2007/09/27

Förberedelser

Det är en rätt stressig vecka det här och det känns skönt att det är fredag imorgon. Efter 18.00 imorgon tänker jag nämligen inte göra någonting...

Har ägnat merparten av dagen åt att förbereda aktiviteterna i UF-butiken under fredag-lördag när det är Stora Träffen-helgen. En riktigt häftig grej att få en egen butik till UF-eleverna, men det är onekligen en hel del jobb med det också. Inser fördelarna med att bo i en stad som Sandviken när det gäller sådana här saker. Det går ganska lätt att få saker och ting fixade både snabbt och enkelt. Det som inte går att lösa över telefon det knallar man över och tar personligen istället. Nu är det bara några småsaker kvar som måste lösas under förmiddagen imorgon. Är rejält tacksam för att vi är ett litet gäng som kan fixa det här tillsammans iallafall, då känns det som om det kan bli något riktigt bra av det.

2007/09/26

Lerig avslutning med trasig traktor

Har avslutat min 5 år långa karriär som kotteledare och det blev en blöt, lerig och geggig final!

Hammarkottarnas höstavslutning sammanfaller traditionsenligt med orienteringsklubbens lerigaste aktivitet - träskruset. Alla - gamla som unga - springer och klafsar runt ett par varv i Högbos våta och leriga mossar och sen grillar vi korv allihopa! En helt underbar tradition där det är helt OK att skita ner sig hur mycket som helst och ungarna tävlar om vem som är mest gyttjig! Själv snubblade jag till i ett av de våtaste dyhålen till "mina" 7-åringars stora förtjusning, som tyckte det var jätteroligt att se kottefröken bada ofrivilligt...

För de yngre barnen i Hammarkottarna är den andra delen av avslutningstraditionen - traktorfärden - minst lika viktig och spännande. Kan intyga att det låter ordentligt, när nästan 60 barn, fördelade på 2 stora vagnar, skriker tuta åt killen som kör traktorn. Idag blev det helt klart ännu mer spännande, eftersom traktorn plötsligt la av i mörkret på väg hem och vi fick gå den sista kilometern istället... Men inga sura miner här inte - trots att de flesta var både blöta, kalla och trötta. Härliga ungar och en rolig avslutning - hoppas att vi ses till våren igen!

2007/09/25

Intressant debatt i KF

Det var en intressant debatt i KF igår, framförallt när det gällde vår (Fp:s) motion om skriftliga, betygsliknande omdömen. Trots att det finns ett riksdagsbeslut från 31 maj 2007, där man häver en tidigare regel om att omdömen inte får vara betygsliknande, så har man i den s+c-styrda majoriteten i Sandviken ordentligt svårt att acceptera att vi har en ny regering och att det numer faktiskt är fritt fram för skolorna att ge betygsliknande omdömen om föräldrarna så begär. Inga sådana omdömen i Sandviken alltså, iallafall inte på kommunens initiativ. En ganska trotsig inställning....

Läs mer om KF-debatten i Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

http://www.gd.se/Article.jsp?article=113582

http://www.arbetarbladet.se/frame.php?mall=local_article.php&id=570223&avdelning_1=101&avdelning_2=102&

2007/09/24

Jämställdhet och Lost Amigos

Har varit en lång dag idag, som började med att jag var en hel timme för tidig i morse?!
Ja, för tidig! Det är ganska typiskt mig... Normalt brukar jag få kämpa för att komma i god tid, men idag blev det lite onödigt tidigt istället...
Jämställdhetsutbildning för ett antal av kommunens förtroendevalda stod på agendan. Det var ett större antal som var kallade men ett något mindre antal som var på plats kan man säga. Tyvärr!
Tyvärr var det dessutom kvinnorna som var i majoritet idag och uppenbarligen vi som prioriterat den här dagen en aningens lite mer. Trist! Ämnet kändes tydligen inte tillräckligt viktigt och intressant för alla män som valde att göra något annat idag. Cred till er som var där dock!
Eftersom vi vet att det är långt ifrån jämställt vare sig man tittar på antalet börsföretag med kvinnlig VD/styrelseordförande eller på kvinnliga KS-ordförande så tycker jag nog att det varit roligt om vi hade varit lite fler vid diskussionerna idag... Då hade det dessutom varit fler som hade fått ta del av Må Bra-menyn under dagen. Fika med grönsaker, nötter och torkad frukt och en lunch full med sallad och bönor. Kanon! Kommer från och med nu alltid att föreslå Må Bra-menyer.

Trött och hemma efter utbildning och fullmäktige så väntar iallafall mejl från en gammal kompis från kibbutz-tiden 1983-84. Hittade på en hemsida på nätet för ett tag sedan, Lost Amigos och idag fick jag så ett kort men trevligt mejl från en av mina volontärkompisar, Belgian Mike. Vips dyker 1000 minnen dyker upp i huvudet från några galna och omvälvande månader i norra Israel och nu väntar jag nyfiket på svar om vad som hänt med just honom de sista 23 åren...


2007/09/23

I orange jacka på stan


Någon fest som på Stortorget i Gävle kanske det inte blev, men en liten manifestation fick vi till iallafall, vi 4 från M, KD och FP som laddade med flygblad, samlats vid Krysset. Frågan är om Krysset var det optimala valet av plats bara. Efter en timme kändes det som om det måste finnas massor av bättre och mer effektiva sätt att nå ut och få möjlighet att prata politik med Sandvikens invånare. Vi måste nog tänka lite annorlunda till nästa gång.

Dagen till ära hade Folkpartiet iallafall fixat jackor. Oranga och fina, med mobilficka och allt. Men varför finns de bara att beställa i stl Small och X-Large????
Någon måste ha en väldigt konstig bild av hur landets liberala kommunalpolitiker är skapta. Små smala kvinnor i stl 36 och vältrimmade män utan tillstymmelse till kulmage.... Varför inte se till att det finns lite fler storlekar så att folk gärna drar på sig de oranga jackorna när de ska ut på stan? Själv hade jag jag önskat att det både var resår och stretch i jackan så att jag slapp att känna mig som en dansk varmkorv, men jag fick ju åtminstone igen blixtlåset.

2007/09/17

Inspirerande dag och NO

Har deltagit i en inspirerande dag i egenskap av UF-lärare idag. Parallellt med elevernas kick-off, så hade vi lärare ett eget seminarium. Som vanligt på UF:s arrangemang så är den största behållningen egentligen kanske inte själva innehållet (även om det självklart är intressant) utan just att träffa alla engagerade, positiva och glada människor. I det här fallet både lärare, UF-personal, företagare, styrelseledamöter och andra. Något skapar helt enkelt en positiv stämning, får en på bra humör och taggad för nya uppgifter och det är ordentligt kul!

I Arbetarbladet har man två helsidor om kommunpolitiken i Sandviken idag, ett år efter valet. Huvudrubriken är "Efter succévalet har det varit tyst om ny ordning". För mig som som så gott som varje vecka träffar företrädare från både NO och övriga oppositionen känns rubriksättningen lite konstig, även om jag på sätt och vis kan förstå den. Vi (fp) har samarbetat kring flera frågor och deltar tillsammans i flera pågående projekt. Håller dessutom helt med P-J Emtell (mp) när han säger att "NO har visat sig bestå av ett antal kloka, ansvarsfulla och sansade personer som tydligt samarbetar med de borgerliga partierna". Politik är så mycket mer än att skriva motioner och interpellationer, det är något jag definitivt har insett under det gångna året, speciellt som jag tog plats som ersättare i KS. Ibland behövs inga motioner, eftersom det faktiskt är möjligt att påverka under möten och diskussioner. Ibland kan det säkert vara bättre att jobba inifrån, utifrån de uppdrag man har istället för att skriva insändare. Men, visst är jag medveten om att "syns-man-inte-så finns-man-inte", inte bara gäller företagare utan även för politiker...