2010/04/07

Lärlingsanställningar bra för kvalitetssäkringen...

Läser om regeringens förslag om lärlingsanställningar inom gymnasiet, komvux och yrkesvux och tycker att det låter riktigt bra. Ett sätt att stärka försöket med lärlingsutbildningar, kvalitetssäkra utbildningen och tydliggöra ansvarsfördelningen mellan skola och företag. Förslaget säger t ex att anställda och icke-anställda lärlingar ska likabehandlas, att arbetsgivaren har ett ansvar för eleven när den är på arbetsplatsen och att elever på arbetsplats ska omfattas av samma arbetstidsregler som anställda. Tanken är att lärlingsanställningen blir en slags tidsbegränsad anställningsform där LAS inte gäller och som avslutas när utbildningen avslutas eller när kontraktet bryts.

Att kunna lära sig ett yrke på en arbetsplats samtidigt som skolan står för de nödvändiga, grundläggande bitarna är ett värdefullt alternativ för många gymnasieungdomar. Många fungerar jättebra på en arbetsplats i en anställningssituation men vill, kan eller orkar inte med långa dagar med teoretiska studier i skolmiljö. Dessutom som är det ett bra och kostnadseffektivt sätt att hitta nya, intresserade medarbetare och samtidigt få möjligheten att lära känna dem under upplärningstiden. Det finns helt enkelt så himla mycket att vinna med bra samarbete mellan skola - näringsliv och finns det tydliga och bra former så underlättar det självklart. Själva försöket med den nya lärlingsutbildningen har redan inletts och omfattar idag ca 7 000 ungdomar.

Om Sverige ska vara en livskraftig ekonomi som klarar den globala konkurrensen så måste vi ha bra yrkesutbildningar, säger Jan Björklund och jag tror att vi tar ytterligare ett steg i rätt riktning med förslaget om lärlingsanställningar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar