2011/04/10

Inspirerande FLE-dag på Nacka Gymnasium...

Fredagen 8 april, så stod jag och mina kollegor i FLE:s styrelse som ansvariga för en nationell konferens om Framtidens Lärande i Gy11 på Nacka Gymnasium om Framtidens Lärande i Gy11. En konferens som samlade 100-talet lärare på Ekonomi-, Handels-& Administrations- och Hotell- & Turismprogrammet runt om i landet. Till god hjälp hade vi två klasser från Handelsprogrammets turisminriktning som gjorde ett jättebra jobb under dagen med att sköta registrering, kaffe, vägvisning m.m.

Dagen började med att en av de biträdande rekorerna på Nacka Gymnasium berättade om skolan och deras internationella arbete och delgav oss flera goda exempel på hur lärarna på Nacka Gymnasium arbetade med kvalitetsarbete m.m.

Därefter var det dags för en paneldebatt om Framtidens arbetskraft - vad krävs av skolan?

Mia Liljestrand från Svenskt Näringsliv berättade med stor entusiasm om flera entreprenörskapsrelaterade exempel som hon stött på ute på svenska skolor och om möten med kreativa, nyfikna och innovativa elever. Hon fastslog också att de flesta företagare och företag är intresserade av våra elever och att man vill hjälpa till, men man vet inte alltid hur - här måste vi hjälpas åt.

Fredrik Voltaire, från Svensk Handel och involverad i arbetet med Service College, höll ett "brandtal" om kvaliteten i APL och vikten av att handledarna ute på företagen måste får mer utbildning och att lärarna måste få mer tid till arbetet med APL-platser - både för att kunna planera praktiken och för att kunna besöka eleverna under praktiken. Jag arbetar själv mycket med praktikplatser och vet att det är tidskrävande men väldigt uppskattat hos eleverna. Ser behoven och problemen men arbetet är inte alltid prioriterat och då blir kvaliteten lidande. Tyvärr.

Mats Johansson, från Företagsam också han involverad i arbetet med Service College och Diplomerad Gymnasieekonom, pratade bl.a. om vikten att kunna dra nytta av all kompetens som finns ute på skolorna. Kompetensen finns, men vi förmår inte att organisera och dra nytta av den på rätt sätt - varför kan man undra? Han pratade också om vikten av gemensamma projekt för att få till ett bra samarbete i arbetslagen.

Helena Palmheden, Ekonomilärare på Farsta Gymnasium och en av Skolverkets experter i arbetet med Entreprenörskap i Gy11 pratade sig varm om läraryrket. "Om man tror på att människor står för förändring, så måste man ge mer resurser till lärarna, både i form av lön, tid och resurser. Lärarna har världens viktigaste jobb!".

Det var fyra engagerade paneldeltagare - som till stor del hade en samsyn på vilka kompetenser som kommer att krävas av våra elever i framtiden och som visade på att mycket positivt i form av samarbete skola/näringsliv sker, men också att vi kan göra mycket mer. Helena och Mats var också ansvariga för passet om arbetslagets betydelse när det kommer till Entreprenöriellt lärande.

Under eftermiddagen så delade deltagarna på sig för programvisa seminarum. Själv följde jag programmet för Ekonomiprogrammet där Eva Lundberg, lärare på Danderyds Gymnasium och fd skolverksexpert i arbetet med ämnet juridik i Gy11 inledde. Det blev en bra diskussion med 30-talet lärare om nya behörighetsregler, om behoven av fortbildning i juridik och om behovet av nätverkande för att diskutera innehållet i de nya juridikkurserna m.m. Här finns det mycket att jobba med framöver, ett intressant arbete både för mig och FLE.

Under dagens sista pass pratade en av medarbetarna från Ung Företagsamhet om de nya kurserna i Entreprenörskap och hur de kunde utnyttjas i undervisningen. Även här blev det en intensiv diskussion om hur vi bäst arbetar med Ung Företagsamhet på Ekonomiprogrammet i Gy11. Går det att driva Gymnasiearbetet för UF och vad krävs i så fall?

Jag är glad över att vi fick till den här dagen och glad över den stora uppslutningen (ca 100 personer). Det finns ett stort behov av att träffas, fortbilda sig, diskutera och utbyta erfarenheter och det ska bli roligt att fortsätta det arbetet inom FLE. Jag hann visserligen bara bläddra kort i utvärderingarna från dagen, men av det jag hann se så var det absolut övervägande positiva kommentarer. Nu tar vi nya tag - både med tidningen och planering av kommande fortbildningsdagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar