2011/01/28

Projektdagar i Norge...

Sitter på tåget tillbaka till Sandviken och samlar tankarna efter 3 dagar i Tønsberg, Norge och planering inför nästa Comenius-projekt. Det är helt klart, otroligt stimulerande att träffa engagerade lärare från andra europeiska länder som brinner för att jobba entreprenöriellt med sina elever.

Den här gången var vi 9 personer från 5 länder som träffades på Nøtterö gymnasium för att försöka sy ihop de sista bitarna i det planerade Comeniusprojektet med entreprenörskap och hållbar utveckling i fokus. En dags intensiva diskussioner kring vilka nyckelord vi skulle trycka extra på i ansökan, tider, arbetsätt och innehåll på de planerade projektmötena och olika förutsättningar för att arbeta med projektet med ungdomarna. Basen blir Ung Företagsamhet och det internationella konceptet Enterprise Without Borders utökat med arbeten kring kulturella skillnader, affärskulturer, internationell handel samt regler och förutsättningar kring företagande i de olika länderna (8 st totalt om alla beviljas projektmedel).

Helt lätt var det inte att få ihop det hela eftersom sättet att arbeta med företagsamhet skiljer sig en del mellan de olika skolorna. I Norge har det funnits speciella entreprenörskapskurser i flera år, något vi även kommer att få i Sverige i och med den nya gymnasiekolan. I Holland kostar det flera tusen att delta i JA-YE och ekonomiundervisningen är mycket teoretiserad på gymnasienivå, så där hade man hittills bara testat "UF" i förenklad form med 13-åringar, berättade de två holländska lärarna, främst i motivationshöjande syfte. Italienaren (som utsågs till Europas bästa UF-lärare 2010) berättade att hans elever bara kunde

arbeta med sina företag tre stycken 60-minuters pass i veckan (plus några eftermiddagar inför mässor). Imponerande att kunna lyckas så bra med de förutsättningarna...

Hur som helst, så hoppas jag verkligen att vi får till den här ansökan ordentligt och att vi får den beviljad, för jag är säker på att det kan bli två riktigt roliga och lärorika år för alla inblandade.

Tønsberg by night - utsikt från hotellbalkongen

Tønsberg på morgonen - samma utsikt...

Sara & Armando utanför skolan.

Välkomstmöte.

Inspektion av det nybyggda biblioteket.

Gammalt möter nytt.
1 dator till varje elev, videokanoner i varje klassrum,
grupprum med LCD-skärmar och gamla hederliga svarta tavlor med kritor...






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar