2011/01/28

Projektdagar i Norge...

Sitter på tåget tillbaka till Sandviken och samlar tankarna efter 3 dagar i Tønsberg, Norge och planering inför nästa Comenius-projekt. Det är helt klart, otroligt stimulerande att träffa engagerade lärare från andra europeiska länder som brinner för att jobba entreprenöriellt med sina elever.

Den här gången var vi 9 personer från 5 länder som träffades på Nøtterö gymnasium för att försöka sy ihop de sista bitarna i det planerade Comeniusprojektet med entreprenörskap och hållbar utveckling i fokus. En dags intensiva diskussioner kring vilka nyckelord vi skulle trycka extra på i ansökan, tider, arbetsätt och innehåll på de planerade projektmötena och olika förutsättningar för att arbeta med projektet med ungdomarna. Basen blir Ung Företagsamhet och det internationella konceptet Enterprise Without Borders utökat med arbeten kring kulturella skillnader, affärskulturer, internationell handel samt regler och förutsättningar kring företagande i de olika länderna (8 st totalt om alla beviljas projektmedel).

Helt lätt var det inte att få ihop det hela eftersom sättet att arbeta med företagsamhet skiljer sig en del mellan de olika skolorna. I Norge har det funnits speciella entreprenörskapskurser i flera år, något vi även kommer att få i Sverige i och med den nya gymnasiekolan. I Holland kostar det flera tusen att delta i JA-YE och ekonomiundervisningen är mycket teoretiserad på gymnasienivå, så där hade man hittills bara testat "UF" i förenklad form med 13-åringar, berättade de två holländska lärarna, främst i motivationshöjande syfte. Italienaren (som utsågs till Europas bästa UF-lärare 2010) berättade att hans elever bara kunde

arbeta med sina företag tre stycken 60-minuters pass i veckan (plus några eftermiddagar inför mässor). Imponerande att kunna lyckas så bra med de förutsättningarna...

Hur som helst, så hoppas jag verkligen att vi får till den här ansökan ordentligt och att vi får den beviljad, för jag är säker på att det kan bli två riktigt roliga och lärorika år för alla inblandade.

Tønsberg by night - utsikt från hotellbalkongen

Tønsberg på morgonen - samma utsikt...

Sara & Armando utanför skolan.

Välkomstmöte.

Inspektion av det nybyggda biblioteket.

Gammalt möter nytt.
1 dator till varje elev, videokanoner i varje klassrum,
grupprum med LCD-skärmar och gamla hederliga svarta tavlor med kritor...






2011/01/03

Fröken Matte, lärande och skolutveckling

Ikväll visades ett inslag på rapport om de tre lärare som under namnet Fröken Matte har videofilmat sina genomgångar och lagt ut på Youtube.

Fröken Matte var ett resultat av en kurs om på Högskolan Dalarna. Jag och mina kollegor på SMSP/Ekonomiprogrammet Bessemerskolan läste en kurs med delvis motsvarande innehåll i våras, också med Jan Svärdhagen som kursledare. Seminarierna var helt webbaserade och mycket intressanta på så sätt att vi diskuterade flera olika sätt att jobba med IKT i undervisningen sociala media, för- & nackdelar, förhållningssätt m.m. m.m. Kursen resulterade också i fler pedagogiska diskussioner i arbetslaget.

För min egen del förde det med sig mycket tankar kring hur jag skulle kunna ta med mig mitt eget intresse för sociala media och utnyttja det i ekonomiundervisningen. Twitter och Facebook m.m. har på flera sätt bidragit på ett mycket positivt sätt i ett yrkesperspektiv - främst, hittills när det gäller min egen fortbildning, intressanta uppslag, nätverk, kommunikationssätt och idéer men inte fullt ut lika mycket i relation till eleverna - än. Men det kommer mer och mer - och det är väldigt stimulerande.

Självklart kan genomgångar på Youtube inte ersätta vanliga fysiska lektioner eller lektioner där det finns möjlighet till kommunikation mellan lärare och elev och en individualisering, men jag tror att det på flera sätt kan vara just ett utmärkt komplement. Eleverna kan titta på genomgångarna innan lektionen och på så sätt vara förberedda. Frånvarande elever kan ta igen en missad genomgång och de som vill gå snabbare framåt har möjlighet till det. Man kan titta igenom genomgångarna som repetition inför ett prov eller titta på en del av dem, pausa, lösa en uppgift och sedan gå vidare. Uppenbarligen är det många elever som uppskattat att kunna se genomgångar på nätet och vittnar om att det hjälpt dem att nå kursmålen. Egentligen är det bara att gå till sig själv. Är t ex oerhört tacksam för all kostnadsfria filmsekvenser på nätet om hur man jobbar med olika moment i t ex Photoshop - trots att jag har gått en kurs. Inget revolutionerande men nyttiga och lärorika filmklipp.

Att använda Youtube för att titta på genomgångar är visserligen inte något som utvecklar själva sättet att undervisa i matematik eller andra ämnen - men det var uppenbarligen inte heller syftet. Däremot utvecklar det undervisningen på så sätt att det sprider idéer och visar på hur vi lärare kan arbeta på olika sätt t ex med hjälp av olika digitala och sociala media för att få eleverna att nå kursmålen och det måste väl ändå vara huvudsyftet med undervisningen. Är det något som Sociala media och digitala nätverk som t ex Dela är bra på så är det just att sprida olika idéer om hur man kan arbeta och utveckla undervisningen - och fler lärare borde se dessa möjligheter och utnyttja dessa kanaler.

I den diskussion som uppkommit på Svärdhagens blogg under kvällen så kan man läsa ett antal kritiska inlägg. T ex skriver Anonym "Den eleven som inte förstår genomgången på lektionstid behöver kanske få det förklarat för sig på ett annat vis, inte på samma vis fast i datorn. Pinsamt" och " Ska framtidens skola vara lärarlös och bestå av inspelade lektioner där eleverna inte interagerar under lektionerna? Jag är skeptisk."

Det känns för mig som om man tyvärr blandar ihop saker - det ena utesluter inte det andra. Min erfarenhet är att lärare som använder IKT i sin undervisning också reflekterar och tänker mycket kring lärande, kring sin undervisning och hur de kan individualisera och förklara på olika sätt för de elever som behöver det.

Avslutningsvis tycker jag att Svärdhagen bemöter dessa kritiska röster på ett mycket bra sätt när han bl a säger: "Jag vet att lärarna i reportaget inte tänker sig att eleverna bara skall titta på skärmen istället för att kommunicera, men det är ett gott komplement och ett suveränt verktyg och ibland kan dessa till synes enkla verktyg vara oumbärliga."

Här kan du se inslaget i Rapport.

2011/01/02

En dag med Twitter och film...

Har blivit mycket dator och mycket Twitter idag. Fascineras av hur snabbt nyheter sprids där, aktiviteten när något intressant händer. Har alltid älskat myllret av människor på caféer, flygplatser m.m. Twitter har blivit mitt "digitala myller" - staden på nätet som aldrig sover, kommunikationen och kommentarerna som fortgår dygnet runt - och jag stormtrivs...

Idag engagerade två saker på Twitter: IT-minister Anna-Karin Hatt dök upp på Twitter under namnet @annakarin_hatt och med texten: Här twittrar Sveriges IT- och regionminister Anna-Karin Hatt (c) för egen maskin. Min första tanke var verkligen kul! Självklart ska IT-ministern finnas på Twitter! Nästa tanke var - nej, inte ett fejt-konto till... Är så irriterad på dessa fejkade konton som dyker upp. Det var inte alls länge sedan som FP:s 1:e vice ordf Helene Odenljung gick ut och bestämt dementerade att Sabuni hade börjat twittra.

Jag uppskattar ledande politiker som ser möjligheten till kommunikation via sociala media och som investerar i tid på Facebook, Twitter m.m och blir vansinnigt irriterad på människor som konstruerar konton under falsk flagg.

Avvaktade den här gången och försökte följa flödet, kolla med personer som ev visste mer etc.

Den här gången hade det räckt med ett tweet från Centerpartiets officiella konto - men något sådant kom inte... Med tanke på att senaste uppdateringen på kontot är från 10 november- är det dock inte speciellt förvånande...Kanske dags för Centerpartiet att byta Twitteransvarig?

Nästa sak som mer eller mindre fick Twitter att koka idag var självklart Piratpartiets överraskande byte av partiledare. Falkvinge avgår och Anna Troberg kliver upp från rollen som vice partiledare. Har varken följt Piratpartiet, Falkvinge eller Troberg - men det var intressant att följa hur snabbt nyheten spreds och hur långt efter de ordinarie nyhetskanalerna kommer sådana här gånger.

Ja, just det film var det också... Såg Änglamark - Tredje gången gillt med maken på bio. Småtrevlig och tänkvärd, men samtidigt seg med lite tunn handling. Satt mest och reflekterade över att Helena Bergström hade blivit äldre precis som jag. Några kilo till, lite fler rynkor etc. Vi är lika gamla - och jag kände igen mig...

Senare på kvällen blev det filmen - Allt för min syster - en fin, tänkvärd med lite jobbig film om en cancersjuk tonårstjej och hennes familj.