2009/12/01

Intressant dag om medborgardialog

Har varit på en intressant konferens idag om medborgardialog för Kommunstyrelsen, kommunens nämnds- och bolagsordföranden, VD:ar samt förvaltningschefer. Frågeställningarna är aktuella och dagen bjöd på bra diskussioner, klargörande diagram och statistik samt många goda exempel från svenska och europeiska kommuner som jobbat med att skapa delaktighet bland medborgarna på olika sätt. Allt från medborgarbudget till olika web- och smstjänster.

Enligt föreläsarna och de undersökningar de hänvisade till så majoriteten av svenskarna intresserade av politiska frågor och vill delta i samhällsdebatten, men enbart ca 8% kan tänka sig att gå med i ett politiskt parti. Man engagerar sig helt enkelt på andra arenor och inte minst de sociala medierna som Facebook och Twitter har blivit stora mötesplatser.

När medborgarna väljer bort partipolitiken - hur skapar vi delaktighet på andra sätt? Vad gör Sandvikens kommun idag och hur kan man agera i framtiden? Hur kan vi använda oss av filmklipp och rörliga bilder på ett annat sätt? Hur kan vi utnyttja kommunens websida bättre?
Vilken typ av delaktighet är önskvärt i olika sammanhang och vilka verktyg använder vi?

Nu väntar fortsatt arbete med dessa frågor, ska bli intressant att jobba vidare.

Läs gärna mer på http://www.skl.se/medborgardialog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar