2008/04/12

Företagsam 9-åring

Vid middagen tidigare ikväll kom frågan om sommarjobb upp med 9-årige sonen. Stärkt av erfarenheten från påsklovet, då han tjänade 75 kr på att sälja storebrorsans kolor till klassresan så berättade han om sin affärsidé att klippa gräsmattor och tvätta bilar i sommar.

"Det är så många som hellre sitter inne och ser på TV än att tvätta bilar och klippa gräsmattor, konstaterade han" - och därmed var kundproblemet löst. Vi diskuterade ett tag och kom fram till att ca 100 kr för en biltvätt och 150-200 kr för en gräsmattsklippning kunde vara rimligt.

"Men jag måste ha bra grejer också - inget skit", betonade sonen och undrade lite hur mycket en högtryckstvätt och en hyfsad gräsklippare kostade. Helst hade han nog velat köpa en åkgräsklippare men insåg att den var onödigt dyr och att grannarna hade alldeles för små gräsmattor...

Efter en stunds tänkande och kalkylerande hade han räknat ut att han kunde tänka sig att tvätta 2 bilar per dag och klippa 2 gräsmattor. Lördag och söndag ville han vara ledig och leka med kompisarna, så det innebar ca 500 kr per dag eller 2500 kr för en vecka. "Oj - det blir ju jättemycket pengar", utbrast han när han räknat ut att omsättningen skulle hamna på ca 20 000 kr om han fullföljde sina planer hela sommarlovet (2 veckors semester inkluderade).

Maken och jag som känner vår son vid det här laget och inser hans kapacitet erbjöd oss snabbt att agera riskkapitalister och låna ut pengar för inköpandet att högtryckstvätt, gräsklippare och bensin samt att sponsra med rengöringsmedel till biltvättarna. Då blir det över 13 000 i vinst när jag betalat tillbaka pengarna till er, sa han efter ett tag. (Vi förenklade det hela lite och bestämde oss för att direktavskriva både högtryckstvätt och gräsklippare...)

"Ja, vad tänker du göra med de pengarna då"? frågade jag. Han tänkte ett tag och sa att han skulle köpa ett hus till sitt företag. Det måste man ha om folka ska kunna komma in och ringa mig och så, förklade han. När jag förklarat att han nog borde vara lite försiktig med fasta kostnader så ändrade han sig snabbt och sa att - då köper jag nog 2 marsvin istället och så blir det pengar över att köpa biljetter på Råsunda för.

Därmed var diskussionen om sommarjobb över - men klart är att det finns hopp när man redan som 9-åring är klar över att det kan löna sig att starta eget...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar