2010/06/30

Om privat - offentligt, sociala media och utsuddade gränser

En kort scanning av dagens Twitterinlägg fick mig att grotta ner mig totalt på nätet och läsa allt om yttrandefrihet, meddelarfrihet, offentligt/privat anställda och sociala media. Det tog hela kvällen. Tur att man har semester...

Brit Stakston skriver i ett inlägg på kommunikationsbyrån JMW:s hemsida om en twittrande och bloggande lokförare som inte twittrar formellt för SJ men som privatperson ger sin bild av en tågförsening, vilken information som gavs och om klagomål från passagerare m.m.

"En lokförare som inte twittrar på uppdrag av SJ men som privatperson väljer att läxa upp kunderna för händelser som skett under hans arbetstid.

En händelse som visar att man må uppleva sig själv som hur privat som helst – men för utomstående är man en representant för sin arbetsgivare. En konsekvens av de nya kommunikationsverktygen som nu varje verksamhet måste hantera. Vare sig det är privat eller offentlig verksamhet."

Jag håller inte helt med Stakston i det hon skriver men hennes inlägg väcker onekligen en mängd frågor och kanske är det det som är meningen. Är det OK att lokförare twittrar? Är det OK att skattetjänstemän, lärare eller sjukgymnaster twittrar? Får man blogga om sitt jobb? Beror det på vad man jobbar med och vad och hur man skriver? Vad gäller om man är offentliganställd kontra privatanställd? Vad gäller för anställda i ett statligt bolag? Självklart förväntar man sig att någon som formellt twittrar för en organisations räkning håller en mer formell ton i språket men samtidigt så uppskattar jag när det framgår att det sitter en fysiskt person bakom tangenterna, även om jag onekligen skrattade till för ett par månader sedan när jag läste på Twitter att Alliansen var tvungen att gå ner till tvättstugan... Men, blir jag upprörd? Nej.

Hamnar vidare på Kristina Axelssons blogg som kopplar det hela till skolan och då blir det hela ännu mer intressant. Precis som Kristina tror jag att vi måste prata betydligt mer i skolan om hur vi förhåller oss till privat-offentligt, vad vi skriver och hur vi skriver på olika sociala media, samt, inte minst, hur det uppfattas av andra. Det är en jätteviktig diskussion! Det handlar om lagar, regler, yttrandefrihet m.m. men det handlar också om etik, moral, värdegrund etc. Sociala media har onekligen bidragit till att skapa en ny verklighet där information och kommunikation sker på så många fler plan en tidigare och formella kanaler får en förändrad roll. Nytt, annorlunda - ja, men nödvändigt att förhålla sig till.

Fick frågan för ett tag sedan om jag twittrade som lärare, politiker eller privatperson?
Alla tre svarade jag - för det är så det ser ut. Och, jag inte är ensam om att använda både twitter, blogg och facebook både i mitt yrkesliv, som politiker och som privatperson.

Jag försökte ett tag att ha två bloggar - en mer privat och en mer politisk - för ett halvår sedan gav jag upp, nu använder jag en. På skolan har jag en kollega som testar att ha ett speciellt lärarkonto på Facebook som hon använder i undervisningen. Har funderat på det, men just nu så lutar det nog åt att jag fortsätter att använda "formella system" för skolkommunikationen med eleverna men även fortsättningsvis accepterar vänförfrågningar på Facebook från de elever som vill ha en kontakt där. Mina elever vet att jag är Folkpartist och jag skriver inget privat på Facebook som inte är OK att läsas även av enstaka elever. Det som är viktigt för mig är att det är eleverna själva som väljer.

På Twitter följer jag personer och organisationer som är intressanta främst ur ett yrkesperspektiv och ett politiskt perspektiv, men även vissa för att jag känner de privat och jag twittrar gladeligen om såväl skolan, politiken som det privata...

Självklart har jag tänkt mycket på gränser och olika roller, men jag har kommit fram till att jag faktiskt trivs med att gränserna suddas ut, för det är på något sätt så det ser ut. Vi måste alla lära oss att hantera att vi har olika roller och hur vi använder oss av dem, men självklart så präglas vi och påverkas av allt det vi är med om och lär oss oavsett i vilken roll det sker....

Sunt förnuft räcker långt...

Intressanta länkar:


2010/06/22

Våga vägra vara trött

Har avverkat 2 dagar på en efterlängtad semester. Två varma, härliga sommardagar som inneburit massor av ny energi. Tänk att man kan få så otroligt mycket energi av att röra på sig några timmar?!

11-åringen är på golfläger i Högbo den här veckan, dagläger - vilket innebär att han ska infinna sig vid klubbstugan kl. 09.00 och hämtas kl. 14.00. Vi har visserligen fått till viss grannsamverkan vilket innebär att maken och jag inte behöver stå för skjuts och hämtning varje dag, men det innebär ändå klockan på ringning 07.30.

Hursomhelst hade jag mentalt förberett mig under flera dagar att gårdagen var en väldigt tydlig "ny-start-dag". Det var dags för att sätta igång den dagliga sommarmotionen! Är väl medveten om att det låter helt absurt, men jag har helt enkelt längtat efter att det ska bli semester så att jag får tid att röra på mig..... Jag menar, eftersom jag nu vet att jag tycker att det är så roligt och att det känns så bra efteråt, varför sätter jag inte av tid under övriga året???? Varför gör jag inte saker som jag vet att jag mår bra av??? Svaret är tyvärr så himla trist. Jag har helt enkelt varit FÖR TRÖTT. Är så heligt förbannat trött på att gå omkring under större delen av året och vara just FÖR TRÖTT. Vad är det för liv egentligen???? Att vara så upp över öronen engagerad i arbete, politik och övriga åtaganden att man konstant är FÖR TRÖTT. För trött för att orka motionera, för trött för att ta sig i väg till körrepetitioner, för trött för att plocka fram dragspelet, för trött för att orka umgås med vänner och bekanta annat än på Twitter och Facebookl???!!! För trött för att överhuvudtaget göra någonting av alla dessa saker som gör mig glad, lycklig och tillfreds som människa....

Men jag ger mig inte. Kanske, kanske kan jag lyckas hålla i lite längre den här hösten. Om jag bara får till en riktigt bra vana, ett fysiskt och psykiskt behov, en tradition, en förändring...

Och... det har faktiskt börjat riktigt bra. 8 km snabb promenad med joggingsinslag igår och idag 2 timmar med naturpass, karta och kompass. (Träffade på svärfar och svågerns hund och bestämde mig blixtsnabbt för att byta ut elljusspåret med skogen idag.)

Pigg i huvudet, stel i benen men med en himla bra känsla i kroppen!

Cykeln och orienteringsskorna åker med ner till landet, träningskläderna likaså. Nu är det dagliga pass som gäller - om det så bara blir en halvtimmes promenad...

Sommaren är här!

2010/06/11

Mer jämställd vård

Pernilla Newman och jag skriver idag i både Gefle Dagblad och Arbetarbladet om mer jämställd vård och behovet av ökad forskning om kvinnors hälsa. Målet är ett antal insändare under sommaren där vi tar upp olika områden men med ett tydligt fokus på jämställdhet.

Först ut alltså...

Mer jämställd vård

Varför ger vi kvinnor manlig vård?
Kvinnor och män är fysiskt olika och forskning har visat att kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar i viktiga avseende skiljer sig från männens.
Då mycket av den medicinska forskningen har utförts av män, med mannen som studieobjekt och norm finns en uppenbar risk att diagnostik, behandling och rehabilitering inte blir optimal för kvinnor.
Vi vill satsa på en utökad forskning kring kvinnors hälsa samt en ökad kompetensutveckling för läkare, sjuksköterskor m fl.
Vi vill också att könsperspektivet får större utrymme i vårdutbildningarna.
Rätt vård till rätt person borde vara en självklarhet - även för kvinnor!

Liberala Kvinnor Gävleborg
Pernilla Newman, landstingskandidat (Fp)
Helena Sjöberg, riksdagskandidat (Fp)