2010/08/27

Lärorikt "tröstsurfande" i de sociala mediernas värld

Att surfa runt och klicka sig vidare i ett okontrollerat virrvarr av länkar, utan annat mål än att stanna på sidor som verkar intressanta fungerar lika bra som en några timmar tröst-shopping och kan dessutom vara riktigt lärorikt!

Vissa dagar vaknar man och upptäcker att all inspiration, energi och arbetsglädje är totalt puts väck - det går bara inte att få något riktigt vettigt gjort helt enkelt.

Idag var en sådan dag. Hade bestämt mig för att jobba några timmar hemifrån under förmiddagen (i hopp om att få lugn och ro och en hel del gjort...), men fick ingenting gjort och begav mig till kontoret för att rensa, röja och ringa samtal istället. Att ta itu med praktiska saker som inte kräver lika mycket motivation och fokusering men ändå måste göras brukar vara ett bra knep för att inte få dåligt jobbsamvete. Gick hyfsat med hjälp av några kaffekoppar och till slut blev det lunch. Rotarylunch där jag hade förmånen att få lyssna på skidskytten Elisabeth Högberg från Jädraås. Ett oväntat men roligt möte med en ung, målmedveten tjej och det var nästan svårt att riktigt ta in hur otroligt mycket träning en sådan elitsatsning kräver.

Ägnade ett tag efter lunchen till fler praktiska saker men bestämde mig sedan för att unna mig några timmars kompetensutveckling och informellt lärande. En viktig men inte alltid prioriterad del av det här yrket.

Har mer och mer funderat på hur jag skulle kunna omsätta mitt intresse och "min kärlek" till sociala media till att bli en naturlig del av min undervisning. Behöver nya projekt att ta tag i och nya mål för det här året och detta kanske är lösningen på min inspirationsbrist....

Via ett twitterinlägg hamnade jag på bloggen http://patalom.se/och lyssnade på en podcastintervju med Kristina Alexandersson. Fick massor av inspiration och nya idéer hur jag skulle kunna jobba med blogg och twitter när det gäller projektarbeteskursen med 3:orna. Intervjun fick mig också att tänka på när min kollega Elke, i Österrike berättade om hur hon använde delicious.com med sina elever för att samla intressanta länkar inför grupparbeten etc. Kunde det vara något? Ägnade 40 min åt att skaffa ett konto på delicious.com, lära mig om hur jag kunde använda det och test-tagga några länkar. Har nu ett antal kopplingar till mitt Yahoo-konto eftersom jag fixade ett flickr-konto i förra veckan.

Fick sedan syn på ett nytt intressant twitter-inlägg och hamnade på bl.a. ett filmklipp om mobiltelefoner i undervisningen, intressanta 1-1-sidor, bloggar om IKT, skolutveckling och sociala media. Och, klockan 17.00 kunde jag konstatera att jag lärt mig massor av nya intressanta saker som förhoppningsvis både kan vara inspirerande och utveckla min undervisning detta läsår. Detta tack vare ett antal sociala media som Twitter, Bloggar, You Tube m.m.

2010/08/22

Kryssa en liberal feminist!

Med en månad kvar till valet så startade jag idag mitt alternativ till personvalskampanj. Mitt mål är att varje dag fram till valet 19 sept ge mig ut på Sandvikens gång- & cykelvägar och motions-gå ca 1 timme iklädd t-shirt med texten "Kryssa en liberal feminist!".

Jag gör det för min och alla andra kvinnors hälsa, för kvinnors rätt till en jämställd vård och för en värld där kvinnor och män har samma friheter, rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet! Inte minst inom arbetsliv och företagande!

Kryssa en liberal feminist och välj en jämställd väg i framtiden!




2010/08/21

Ja till framtiden!

Folkpartisten Mikael Wendt i Skövde har skrivit Folkpartiets vallåt - och självklart så säger vi - Ja till framtiden!


2010/08/17

Spetsutbildning på högstadiet - något för Sandviken?

Konstaterar att Folkpartiets förslag om försök med spetsutbildningar även på högstadiet har upprört en del politiska företrädare inom det rödgröna blocket. Självklart inte helt oväntat, men jag har svårt att se vad som upprör egentligen och jag tycker det är trist att man inte ser möjligheterna med förslaget. Profilklasser med antagningsprov inom idrott och musik finns redan idag inom grundskolan och har funnits länge. Varför ska det inte vara möjligt för elever med särskild fallenhet för ett teoretiskt ämne som matematik eller språk att få ägna sig extra åt det? Som liberal så tycker jag det är viktigt att var och en ska få möjlighet att utvecklas efter sin egen förmåga.

Det är också så självklart att vi behöver både spets och bredd inom skolväsendet i Sverige för att klara tillväxt och konkurrens med andra länder och för mig är det ingen motsättning mellan spetsutbildningar på högstadiet och en skola som värnar om de svaga eleverna - tvärtom. Självklart måste vi även måste ha en skola för de elever som av olika anledningar skolkar, har svårt för matte, inte fixar franskan eller helt enkelt istället är vansinngt intresserade, duktiga och kreativa inom praktiska områden istället. De senaste åren har man i Sandviken initierat många bra satsningar för att få fler att söka till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar (bl.a har man en Science-profil Söderskolan där eleverna får extra tid med de naturvetenskapliga ämnena). Det finns också flera exempel på riktigt bra samarbeten mellan skola/gymnasieskola/högskola/näringsliv, så en riksrekryterande spetsklass inom NO-området skulle passa bra in tycker jag.