2008/04/18

På flykt undan bastande revisorer i Åre

Är med familjen i Åre över helgen för att vila upp mig lite... Kan behövas... De två senaste veckorna har varit ganska hektiska. Har på något knepigt sätt kommit in saker från sidan hela tiden och jag har haft fullt sjå att hinna med att parera. Hela måndagen satt jag i möte, från 8.30 till 18.00. Först om Business College och sen visonsgrupp i Carl-Ewerts rum. Samma dag ringde även redaktören från FLE:s tidning och ville göra en intervju - kul, fast det var liksom helt fel vecka...

Lovade hursomhelst att skriva ner några rader om mig själv att ha som underlag till intervjun, men hann inte få iväg något förrän sent tisdag kväll. (Blev inkallad till KS hela tisdagen). På onsdagen fick jag iallafall ett mejl där det står att hon bestämt sig för att använda större delen av min text - kul, men det var ju inte riktigt det som var meningen... Suck... Pratar dock med henne på onsdagen, men det resulterar mest i att jag får en redigerad text på mejlen under torsdagen, där det mesta var mina egna ord... Slutar med att jag redigerar om hela texten igen nu på förmiddagen, ska det ändå vara mina ord, kan det lika gärna bli bra. Det är liksom jag i ett nötskal - att jag aldrig lär mig... "det är lika bra att göra allt själv, så blir det som jag själv vill ha det". Hade jag varit redaktör hade jag nog blivit lite putt, men det får jag ta.

Efter textredigerandet så kunde jag äntligen ta på mig baddräkten och gå ner till Holiday Clubs saunaland. Har längtat intensivt efter saunaland de senaste dagarna, att bara få vara för mig själv, bubbla och koppla av i någon mörk aromabastu och tvinga mig själv att tänka på något annat än jobb och politik. Första halvtimmen var det väl OK, fick visserligen sällskap av några öldrickande 30-åringar från Stockholm som pratade poker och golf och var allt annat än lågmälda, men sen blev det liksom helt kört.... På några minuter överbefolkades hela saunaland av konferensande revisiorer från Ernst & Young och oavsett vilken bastu jag försökte fly till för att få lite lugn och ro så hördes ljudliga diskussioner om servicenivåer, revisionsprojekt och skattedeklarationer... Hade mest lust att skrika - håll tyst - har åkt nästan 50 mil för att slippa debet och kredit! men självklart gjorde jag inte det. Är väluppfostrad, tar min handduk och går in i duschen istället, något besviken på att bli snuvad på min välbehövliga bastuterapi.... Har jag tur kanske revisorerna är ute på forsränning eller något annat kul imorgon... Håller tummarna...

2008/04/12

Företagsam 9-åring

Vid middagen tidigare ikväll kom frågan om sommarjobb upp med 9-årige sonen. Stärkt av erfarenheten från påsklovet, då han tjänade 75 kr på att sälja storebrorsans kolor till klassresan så berättade han om sin affärsidé att klippa gräsmattor och tvätta bilar i sommar.

"Det är så många som hellre sitter inne och ser på TV än att tvätta bilar och klippa gräsmattor, konstaterade han" - och därmed var kundproblemet löst. Vi diskuterade ett tag och kom fram till att ca 100 kr för en biltvätt och 150-200 kr för en gräsmattsklippning kunde vara rimligt.

"Men jag måste ha bra grejer också - inget skit", betonade sonen och undrade lite hur mycket en högtryckstvätt och en hyfsad gräsklippare kostade. Helst hade han nog velat köpa en åkgräsklippare men insåg att den var onödigt dyr och att grannarna hade alldeles för små gräsmattor...

Efter en stunds tänkande och kalkylerande hade han räknat ut att han kunde tänka sig att tvätta 2 bilar per dag och klippa 2 gräsmattor. Lördag och söndag ville han vara ledig och leka med kompisarna, så det innebar ca 500 kr per dag eller 2500 kr för en vecka. "Oj - det blir ju jättemycket pengar", utbrast han när han räknat ut att omsättningen skulle hamna på ca 20 000 kr om han fullföljde sina planer hela sommarlovet (2 veckors semester inkluderade).

Maken och jag som känner vår son vid det här laget och inser hans kapacitet erbjöd oss snabbt att agera riskkapitalister och låna ut pengar för inköpandet att högtryckstvätt, gräsklippare och bensin samt att sponsra med rengöringsmedel till biltvättarna. Då blir det över 13 000 i vinst när jag betalat tillbaka pengarna till er, sa han efter ett tag. (Vi förenklade det hela lite och bestämde oss för att direktavskriva både högtryckstvätt och gräsklippare...)

"Ja, vad tänker du göra med de pengarna då"? frågade jag. Han tänkte ett tag och sa att han skulle köpa ett hus till sitt företag. Det måste man ha om folka ska kunna komma in och ringa mig och så, förklade han. När jag förklarat att han nog borde vara lite försiktig med fasta kostnader så ändrade han sig snabbt och sa att - då köper jag nog 2 marsvin istället och så blir det pengar över att köpa biljetter på Råsunda för.

Därmed var diskussionen om sommarjobb över - men klart är att det finns hopp när man redan som 9-åring är klar över att det kan löna sig att starta eget...