2007/11/06

Europeiska skolsystem och lite shopping

Otroligt vad fort man anpassar sig och mer eller mindre glommer bort vardagen dar hemma... Forsta dagen var verkligen full av nya upplevelser och nya bekantskaper. Forutom oss 8 fran Sandviken sa bestar gruppen av larare fran Rumanien, Turkiet, Spanien, Italien och Polen. Eftersom larare ar pratglada manniskor sa innebar det att jag inte bara fick reda pa hur det engelska skolsystemet var uppbyggt utan aven det italienska, spanska, polska, turkiska och rumanska.... Inte for att jag vet hur jag ska halla koll pa allt detta - men intressant var det! Ja, det ar verkligen en harlig grupp! Idag nar vi skulle stalla olika fragor till varandra (eg grammatikovning) sa blev alla sa involverade i sina samtal att det var mer eller mindre omojligt att fa oss att sluta prata... Suck, larare maste vara hopplosa att undervisa.

Efter lunch stod det rundtur till fots i centrala Bristol pa schemat. Det kandes riktigt bra - nu borjar jag fa lite koll pa hur stan hanger ihop och hur bussarna gar etc. Hann dessutom med en timmes shopping i nagra av de stora julskyltade varuhusen innan det var dags att ta bussen tillbaka till min vardfamilj i Bishopton. Imorgon vantar skolbesok, for min del pa en gymnasieskola i norra Bristol. The taxi will pick us up at 7.15 so I'd better go to bed...

2007/11/04

På kurs i Bristol

Ska bo i familj i Bristol i två veckor. Ska gå på kurs och lära mig mer om England, engelskt skolväsende, engelsk kultur och litteratur och även undervisning på Engelska. En av dessa otroliga möjligheter som har öppnat sig för lärare sedan vi gick med i EU. Jag och en pratglad, välklädd lärare från Riga ska bo i samma familj, det kan nog bli riktigt kul! Familjen består av mamma Laurel, konstnär och bildlärare, pappa Colin lärare i engelska samt dottern Maddie, 16 år. Huset är lagom rörigt, inbott och hemtrevligt. Två äldre söner är utflugna och pluggar på Universitetet och det är i en av dessa söners gamla rum som jag ska tillbringa de närmaste två veckorna. En snabb titt i bokhyllan berättar att han verkar vara reseintresserad och till min glädje hittade jag två böcker om Nya Zeeland, vårt nästa stora resmål om drygt ett år. Känns bra att ha en bunt böcker, några filmer och en trådlös uppkoppling om jag skulle vilja tillbringa kvällarna på rummet.

2007/11/02

Valfrihet i hemtjänsten

I Nacka är vänsteroppositionen + Fp arga för att valfriheten inom hemtjänsten försvinner när man väljer att avskaffa den kommunala hemtjänsten, då denna är för dyr jämfört med de privata utförarna. "Vi har 40 företag som klarar sig mycket bra, och kunder som är nöjda konstar KS-ordförande Erik Langby (m). Då är det orimligt att skjuta till mer skattepengar för att en utförare har problem". Här har man insett att det finns flera fördelar att låta privata företag stå som utförare av hemtjänsten, bl a att dessa företag kan erbjuda kunderna tilläggstjänster till marknadspris. De kan numer även sälja hushållsnära tjänster till alla hushåll som så önskar.

I Sandviken stretar S-majoriteten envist emot att våga prova alternativa driftsformer inom hemtjänst och äldreomsorg. Vågar man inte tänka tanken att det finns andra som kan stå för tjänster med hög kvalitet till en lägre kostnad än vad kommunen själv klarar av??? Och var finns samarbetspartnern C i allt detta, när man på riksplanet så gärna vill framstå som småföretagarnas parti? Varför vågar man inte driva frågan hårdare?